woensdag 24 september 2014

Wo. 24 september 2014. Bobbejaan klim die berg.

Eindelijk is het zover. Nog 3 nachtjes slapen en dan vertrekken de Frinini's naar Zuid Afrika. Koffers staan gepakt, voor de honden is alles geregeld. Het wachten is op de tickets van de KLM. We vliegen luxe dit keer, rechtstreeks naar Johannesburg, Joburg zoals het daar wordt genoemd. Zaterdag vertrekken we. Om een uur of 12 vertrekt het vliegtuig en 's avonds om 23:00 uur komen we aan.

We gaan naar Zuid Afrika omdat we dit jaar 25 jaar getrouwd, ja bedankt voor de felicitaties en we onszelf trakteren op een "once in a lifetime" vakantie van 32 dagen in het zuiden van Afrika. Naast Zuid Afrika bezoeken we Lesotho, the kingdom in the sky. Sind februari zijn we bezig met de voorbereidingen en inmiddels zijn onze zenuwen, met name van de Nini van de Frinini's als vioolsnaren zo strak gespannen. Het wordt een uitdagende tocht. Via dit blog wordt er kond gedaan van onze spannende avonturen, hoogtepunten, tegenvallers en ervaringen. Het hoeft geen betoog dat hoe spannend het ook lijkt wij er erg veel zin in hebben. Vandaag ligt het nog allemaal in het verschiet.

Wij reizen met Footprint Travel uit Utrecht, een fairtrade reisorganisatie die reizen organiseert naar Zuid Afrika, Indonesië en volgens mij binnenkort ook naar Australië want daar zijn ze zelf recentelijk op vakantie geweest. Men houdt daar dus van 'lekker-ver-weg'.
Paulien aldaar heeft onze reis geregeld en dat heeft ze tot nu toe prima gedaan. Wij hebben veel vertrouwen in de opzet en we zijn heel blij dat we veel lokale mensen gaan ontmoeten, allerlei fairtrade projecten gaan bezoeken en op plekken verblijven waar we kleine gemeenschappen en organisaties een plezier mee doen.

Waarom het regenboogland?
Zuid Afrika is, zoals het het nu de zuidelijk punt van Afrika bezet, een land met een heftige geschiedenis. Met name de Apartheid, waarbij de blanken de donkere mensen onderdrukten en uitbuitten heeft diepe kloven geslagen tussen de vele volkeren en rassen die er leven. Het is een land met hoge criminaliteitscijfers en veel geweld en corruptie. Niet je ideale vakantieland dus. Ook wij zullen ongetwijfeld met deze problemen in aanraking komen, alhoewel we natuurlijk hopen dat we het niet aan den lijve zullen meemaken. Nou ja, hoop maar lekker door.


We bereiden ons voor met zaken als een lok portemonnee en kopieën van onze paspoorten, tickets en andere belangrijke documenten we zijn gewaarschuwd voor met name netjes geklede behulpzame jonge mannen. Nooit laten merken dat je verdwaald bent, niet angstig zijn en niet duur gekleed. Geen dure spullen al te opzichtig dragen, altijd goed opletten. Op het platteland waar wij het grootste gedeelte van de tijd verblijven is het niet zo'n issue maar in de steden waar wij komen, zoals Johannesburg en Kaapstad moeten we wel oppassen.

Wij verwachten ook veel vriendelijkheid en met name vrolijkheid als we ons mengen tussen al die mensen die daar wonen. We slapen meestal in selfcateringhuisjes, rondavels en een enkele bed&breakfast. We zullen dus veel zelf boodschappen moeten doen en koken. Braaien is de lokale kookmethode, gewoon barbecuen dus, met grote stukken vlees op roodgloeiende kolen. Het lijkt mij heerlijk. In Zuid Afrika kun je de Big 5 zien, de olifant, de leeuw, de rinoceros, het luipaard en de Afrikaanse buffel. Ikzelf hoeft ze zo nodig niet te zien maar het lijkt me wel leuk om ze op de braai te leggen. Wel een beetje morbide. Vreet je door de fraaie natuur heen.
We reizen vrijwel elke dag met de auto. Een Datsun, wel een automaat gelukkig. We zullen ook, met name in Lesotho op wegen rijden die die naam eigenlijk niet mogen hebben. Slechts driemaal is er een vrije dag in gepland. Kortom we gaan dus niet alleen veel zien, doen en bezoeken maar ook kilometers, op vaak slechte wegen, vreten. En links rijden natuurlijk. Oh, wat heb ik er een zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten