maandag 29 september 2014

Ma. 29 september 2014. De reis begint. Open up that Golden Gate.

In haar beschrijving zegt Paulien:
"Jullie gaan vandaag vanaf Johannesburg naar het Golden Gate National Park. Deze naam is afkomstig van de gouden glinsteringen op de grillige zandstenen formaties, zodra de zon er op schijnt. Vanaf je terras maak je als je geluk hebt een prachtige zonsondergang mee. Vergeet niet je flesje Zuid Afrikaanse wijn voor een sundowner. De afstand voor vandaag is 325 km."

We zitten binnen, want vandaag zijn de langverwachte zomerregens begonnen. Iedereen is blij want het betekent dat alles weer groen wordt en alles weer gaat bloeien. Toch gaan we lekker barbecuen.  Lams-dingen.
Peter en Billy, de schapendoes
Maar eerst nog even over gisterenavond. Met Peter (de gastheer), Florentijn en George (de stagiaires), een heleboel drank, gelach en gediscusieer. Over Zwarte Piet, over racisme, over hulp aan Afrika, over het leven in Zuid Afrika, over corruptie. Er is bijna geen onderwerp te noemen waar niet over werd gediscussieerd,  gelachen en ironisch gepraat. Heel gezellig, onderhoudend en uitermate belachelijk natuurlijk. Want zichzelf serieus nemen dat doet geen van de deelnemers. Een drank- en bralgelag. Echt een Bonte Avond.

Vanmorgen moet ik de auto van de jongens aanduwen. Florentijn, zijn moeder heeft vast hartgrondig over die naam nagedacht behalve over het feit dat iedereen hem nu Flo noemt, en George hebben bij, wat volgens mij de Joburger Wrakken Centrale heet, een oude, zeer oude, ik mag wel zeggen bejaarde auto gekocht. Een klein, maar nog indrukwekkend rammelend, gevaarte, die elk moment uit elkaar dreigt te rammelen. Weliswaar voor weinig geld maar hij had hun nog niet in de steek gelaten maar hen in het linkse verkeer van Johannesburg wel menig zweethandje en nat voorhoofd bezorgd. Gisteren hadden ze hem afgesloten terwijl de sleutel nog in het contactslot stak met de radio aan. Pas een hele tijd later kwamen ze er achter. Hoe krijg je die deur open. Peter wist raad. Onze geachte NOS radiodocumentaire maker, docent aan de School van Journalistiek en opleider van o.a. Jean Piere Geelen en Twan Huys, wist in no-time met behulp van een ijzeren kledinghaak dit oude brik open te krijgen. Het zoeken naar het ijzeren knaapje duurde langer dan het openmaken. Echt wel crimineel dat Zuid Afrika waar hij nu al 21 jaar met pek wordt besmeurd. Alleen de veren ontbreken nog.
Maar vanmorgen moesten we natuurlijk wel het spul aanduwen. Accu leeg. Jonge jongens, ja je moet ze erbij hebben maar eigenlijk kan je ze missen als kiespijn.

Onze auto kwam ook vanmorgen. Aan huis bezorgd door een keurige mijnheer. Een Nissan Almeria, of zoiets. Een echte zilvergrijze grote-mensen-auto met 6000 km. op de teller.
In de rondavel in het Golden Gate
Een automaat zoals we gevraagd hadden. Hij heeft ons vandaag zonder problemen rond gereden.

Nu in de rondavel in Golden Gate National Park, terwijl de BBQ heet staat te worden kunnen we er alsnog om grinniken. Het verblijf bij Peter? Het waren twee geweldige dagen!

Maar de tocht hierheen is een specta-gebeuren. Prachtige uitzichten, maar ook veel dieren. We zien flamingos,  struisvogels, heel veel langs de snelweg scharrelende parelhoenders en veel, heel veel gemsbokken.
Specta-uitzichten bij de Golden Gate
Ook zien we bij de lunch op zo'n langs de weg winkelcentrum met allemaal horeca een boom met allemaal hangende nestjes, wel een stuk of tien, met geelgroene vogels. Heel prachtig en bijzonder. Maar ook andere vogels worden gespot. We willen ze allemaal opzoeken maar kunnen Roberts boek over de Zuid Afrikaanse vogels niet vinden. Zit ergens onderin de tas en zoeken kunnen we niet. Straks nog maar even kijken na de BBQ.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten