zaterdag 11 oktober 2014

Vr. 10 oktober 2014. Dieren, dieren en dieren plus een Manor

In haar beschrijving zegt Paulien:
'Onderweg naar Knysna kom je langs Plettenburg. Je kunt daar verschillende dierenparken bezoeken. Monkeyland, de Birds of Eden, een Olifanten sanctuary en een voor Cheetahs en een Roofvogelshow.'

Na een snel ontbijt vertrekken we want om negen uur dienen wij het huisje te verlaten. Op weg naar Plettenberg Bay. Het is maar een korte rit en we zijn er dus zo. Lekker vroeg zegt de gids van Monkeyland, want het is deze week druk. En nu zijn we maar met 4 mensen. Straks zullen er nog honderden volgen.

Madonna met kind op de apenbrug
Tambo, onze gids is een leuke jongen en een goed verteller. Ook Monkeyland is een sanctionary, wat wil zeggen dat de dieren er opgevangen worden en er tot het einde mogen blijven. Tevens heeft een sanctionary een educatieve taak. De apen die er zitten komen van overal. Laboratoria en opvangtehuizen waar apen, die bij mensen hebben gezeten worden opgevangen, zoals stichting Aap maar ook van bijvoorbeeld de Apenheul in Apeldoorn. Hier is een heel groot terrein waar de apen in sociale groepen kunnen leven. Ze krijgen te eten en er wordt goed voor ze gezorgd. Afgezien van de dagelijkse zorg om eten, die in de echte natuur leidend is leven hier de apen in een natuurlijke, zeer ruime omgeving.
Hij legt ons het verschil uit tussen Lemuren, van Madagaskar, apen, die hun staart als vijfde hand gebruiken, uitsluitend uit Zuid- en Midden Amerika, die ook hun babies op de rug dragen en de Afrikaanse en Aziatische apen die een rechte staart hebben en hun babies op de buik dragen. Deze lopen veelal op de grond.
Die apen worden weer verdeeld in monkeys en mensapen. Mensapen hebben geen staart.  De Bonobo,  de Oerang Oetang en de Gorilla behoren tot de laatsten.

We zien veel apen en eindelijk betekent 'apies kijken' iets positiefs in Afrika. Er is ook een hangbrug over een ravijn waardoor je ook de apen ziet in de kruinen van de bomen. We vinden het vreselijk leuk. Met name omdat Tambo er zo over vertelt.Van een van de Bonobo's krijgen we een geweldige show maar het leukst zijn de Capucijnaapjes. Slim, handig, onbevreesd en grappig.

We willen ook naar de Birds of Eden maar eerst komen we voor een luttel bedrag een ringetje elk dat verkleurt naar gelang je stemming. We zijn wat giechelig omdat zoiets natuurlijk niets voorstelt maar ook eigenlijk niets kost.

Birds of Eden. Kleurrijk. 
De tuin in op zoek naar de vogels. Er is geen gids en je loopt een route en onderweg is er een restaurant. Het is een heel groot terrein van 2 hectare overdekt met netten. Het is ook een terrein met diepe kloven, sterk geaccidenteerd met mooie tropische beplanting. Een gedeelte is open en vlak met waterpartijen en er is een gedeelte met veel planten, bomen en liaanachtige slinger- en klimplanten. Daar is het donker met de sfeer van de jungle. In het open gedeelte en rond de vijvers zijn veel eenden, flamingo's, ibissen, weavers en ander vogels van de open vlakte. Een geweldig kleurenspectakel met vogels in talloze kleuren. In het meer tropische woud veel papegaaien, duiven en vele andere vogels. Telkens weer zie je nieuwe in de meest opvallende kleuren en met rare snavels, lange staarten of opmerkelijke vleugels. We dwalen er ruim twee uur rond. We eten er een hapje en we hebben er een geweldige tijd.
We bezoeken ook Plettenburg Bay zelf. Het is een soort Zandvoort. Op een lokaal marktje lunchen we bij een Aziatisch tentje, we eten er een bordje mie. Nynke met groenten, Rand 34 en ik met beef Rand 42. In Euro's is dat voor Nyn €2,38 en voor mij €2,94. Het blijft ons verbazen hoe goedkoop alles is.
We kopen op het marktje ook nog twee veelkleurige houten vogels voor de kleintjes. Zullen ze leuk vinden.

Nyn in de diningroom van de Manor
Dan op weg naar de Manor. Portland Manor, een kilometer of 15 buiten Knysna(spreek uit Nijsna). Het is het Koi San woord voor moeilijke bereikbaar. Dat mag vroeger zo geweest zijn, nu ligt het gewoon aan de N2 en we karren er gemakkelijk naar toe. De Manor, zo vertelt Dennis een voormalig vrachtwagenchauffeur, die tegenwooordig de eigenaar is, is gebouwd in 1862. In 1869 is het afgebrand bij een enorme brand die 400 kilometer Zuid Afrikaanse kust inclusief alle huizen en bomen in as heeft gelegd. Daarna is het weer opgebouwd. De estate was toen ruim 10.000 hectare groot en de grond ervoor was gekocht voor 400 pound. Ja toen kon je voor een pound nog wat kopen. Dennis kocht het in de begin negentiger jaren en verspijkerde het, vulde het met antiek, breidde het nog uit en nu worden er feesten en partijen gegeven en kun je er logeren in oud Engelse stijl. Helemaal te Downton Abbey. Onze slaapkamer is prachtig en we zitten als her ladyship and his lordship in een gigantische eetzaal te dineren bij open haardvuur omringd door prachtige meubelen en spullen, die Dennis en zijn vrouw Debby op veilingen hebben gekocht. Toch benieuwd wat er allemaal in die vrachtwagens heeft gezeten. Er is ook nog een geadopteerde dochter Chante die een allerschattigst kindje heeft. Ook haar man is erbij.

Dennis en ik. Op dranksafari.
Dennis en Debby hebben ook nog geruime tijd in Vlaardingen gewoond en hij spreekt een heel best mondje Nederlands. We hebben het met zijn allen heel gezellig en we eindigen met hen in hun keuken waar we met zijn allen een superavond hebben gelardeerd met port, wijn en bier. Hij bier, Nyn wijn en ik port. We lachen wat af terwijl Debbie en Chante druk bezig zijn met de organisatie en voedselvoorziening voor een feestje morgen waarbij 40 kinderen met hun ouders een verjaardag komen vieren op de Manor. Het zal een drukte van belang worden. Wij liggen er voldaan maar niet vroeg in. Wat zal ons morgen brengen. Weer een hoogtepunt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten